Stichting Fluisterbo​ot Voorne Putten

Dagtocht Heenvliet 2024 - Ruïne (3)

Dagtocht Heenvliet 2024 - Ruïne (3)

 

 

 

Dagtocht Heenvliet inclusief rondleiding met een gids, een lunch en een tocht over de Bernisse.

Ontdek de prachtige natuur van natuurgebied de Bernisse met een rondvaart op de overdekte fluisterboot Bernisse vanuit Zuidland. Stap aan boord op verschillende dagen in juni, juli, augustus en september en laat je begeleiden door een gids die alles vertelt over de omgeving. Bezoek ook de Ruïne Ravesteyn in Heenvliet.  

Vandaag varen we met de Fluisterboot De Bernisse vanaf de Oude Veerdam te Zuidland over de Bernisse, in ongeveer anderhalf uur, naar Heenvliet voor een bezoek aan de ruïne.

    • In het centrum van Heenvliet gaan we eerst lunchen (=inclusief);
    • Vanaf 13:00 uur bezoeken we de ruïne van Heenvliet. Vanaf 6 gasten zal bij de ruïne een gids een rondleiding geven. Anders kunt u vrij de ruïne bezoeken.
    • Vanaf ongeveer 14:30 uur varen weer, terug naar onze thuishaven in Zuidland waar we rond 15:30 weer aanmeren.

Met een beetje geluk, zijn tijdens onze vaartocht o.a. buizerds, fazanten, kieviten, grutto’s , kraaien, merels, spreeuwen, valken, kiekendieven, zwaluwen en soms ook halsbandparkieten te zien en horen. Met veel geluk kunnen er ook bevers gespot worden.

  •  De totaalprijs voor deze tocht (inclusief lunch) bedraagt € 30,00 per persoon.
  •  De korting met de Rotterdam-pas is op deze tocht niet van toepassing.

De Bernisse stroomt langs eeuwenoude plaatsen zoals Simonshaven, Zuidland, Abbenbroek, Geervliet en Heenvliet. Beleef de stilte en de natuurpracht vanuit onze elektrisch aangedreven rondvaartboot.

De oorspronkelijke Bernisse tussen de Maas en het Spui was de scheiding tussen de eilanden Voorne en Putten en op veel plaatsen veel breder dan nu het geval is. Er heeft zelfs ooit een echte “zeeslag” plaats gevonden. Goed in die tijd waren de schepen veel kleiner dus had men er de ruimte voor, onze fluisterboot is al veel groter en luxer! Het was een belangrijke handels en doorvaartroute van Noord Nederland naar het zuiden, Zeeland en Vlaanderen. Zo had Zuidland markt-, en tolrechten en was er een levendige vlashandel met Vlaanderen voor onder andere het Brugse kant. Uit die tijd stamt ook een typische S'landse familienaam als van Meggelen. Door veranderingen in de stroming is Bernisse langzaamaan dichtgeslibd en later aan beide zijden afgedamd waardoor het eiland Voorne-Putten ontstaan is.

Het water waar u nu over vaart de huidige Bernisse is in 1979 open gegraven en aangelegd als toevoerkanaal van fris zoet water voor de landbouw op Voorne-Putten, de glastuinbouw van het Westland en de industrie in het havengebied van Rotterdam. De Bernisse stroomt langs eeuwenoude plaatsen zoals Simonshaven, Zuidland, Abbenbroek, Geervliet en Heenvliet.

Fluisterboot De Bernisse is overdekt, heeft verwarming en vaart 12 maanden per jaar.

 

 

Rondvaart Eigenschappen

Startdatum 21-07-2024 10:00
Einddatum 21-07-2024 15:30
Max. deelnemers 38
Vrije plaatsen 32
Prijs per persoon Dagtocht incl lunch € 30,00
Startlocatie / Route Zuidland / Bernisse

Startpunt informatie - Zuidland / Bernisse

BEZOEKADRES:
Oude Veerdam 12, 3214 LV Zuidland
(achter parkeerplaats Krekenhoek)

GOOGLE MAPS: 51.825160, 4.264415