Stichting Fluisterbo​ot Voorne Putten

Bevertocht op de Bernisse 2024

Bevertocht op de Bernisse 2024

 

 

Bevertocht.

Vanavond gaan we kijken of we bevers kunnen spotten.

Wat vroeger een bijna zeldzaam iets was, begint nu de beverstand, ook rond de Bernisse, weer te groeien. Een teken dat de natuur, ook dicht bij de grote industriegebieden, met enige aandacht en zorgvuldigheid kan herstellen.

Een korting met de Rotterdampas is niet van toepassing.

De oorspronkelijke Bernisse tussen de Maas en het Spui was de scheiding tussen de eilanden Voorne en Putten en op veel plaatsen veel breder dan nu het geval is. Er heeft zelfs ooit een echte “zeeslag” plaats gevonden. Goed in die tijd waren de schepen veel kleiner dus had men er de ruimte voor, onze fluisterboot is al veel groter en luxer! Het was een belangrijke handels en doorvaartroute van Noord Nederland naar het zuiden, Zeeland en Vlaanderen. Zo had Zuidland markt-, en tolrechten en was er een levendige vlashandel met Vlaanderen voor onder andere het Brugse kant. Uit die tijd stamt ook een typische Slandse familienaam als van Meggelen. Door veranderingen in de stroming is Bernisse langzaamaan dichtgeslibd en later aan beide zijden afgedamd waardoor het eiland Voorne-Putten ontstaan is.

Het water waar u nu over vaart de huidige Bernisse is in 1979 open gegraven en aangelegd als toevoerkanaal van fris zoet water voor de landbouw op Voorne-Putten, de glastuinbouw van het Westland en de industrie in het havengebied van Rotterdam. De Bernisse stroomt langs eeuwenoude plaatsen zoals Simonshaven, Zuidland, Abbenbroek, Geervliet en Heenvliet.

Fluisterboot De Bernisse is overdekt, heeft verwarming en vaart 12 maanden per jaar.

Rondvaart Eigenschappen

Startdatum 27-07-2024 19:30
Max. deelnemers 38
Vrije plaatsen 32
Prijs per persoon Thematocht: € 10,00 volwassene; € 6,50 kinderen 4 tot 11 jaar
Startlocatie / Route Zuidland / Bernisse

Startpunt informatie - Zuidland / Bernisse

BEZOEKADRES:
Oude Veerdam 12, 3214 LV Zuidland
(achter parkeerplaats Krekenhoek)

GOOGLE MAPS: 51.825160, 4.264415